Az Omega-3 és a gyerekek

omega3

Közismert, hogy az Omega-3 zsírsav jótékony hatással van a gyermekek agyi fejlődésére minden fejlődési szakaszban. Emellett a kutatások azt is kimutatták, hogy az Omega-3 hatékonyan támogatja a gyermekek általános növekedését és fejlődését. Nézzük meg egy picit ezt a témát részletesebben!

Melyek az omega-3 előnyei?

Az Omega-3 zsírsav szerepének vizsgálatát a gyermekek fejlődésében érdemes két szakaszra bontani. A magzati korra és a születés utáni időszakra. Sőt! Már a családtervezés idején is oda kell figyelnünk, hiszen már az is bizonyított, hogy a teherbeesés, a terhesség megmaradása, a méh véráramlása, a spermiumok minősége és életképessége, a szoptatás elindulása is szoros összefüggésben van a megfelelő Omega-3 szinttel. A babák idegrendszere a terhesség harmadik trimeszterétől kezdve egészen 14 éves korukig fejlődik. Mára számtalan tanulmány igazolja, hogy több betegség (a viselkedészavar, a hiperaktivitás, a diszlexia, a diszgráfia, az ADHD-s probléma, a koncentrációs és tanulási nehézség, az 1-es típusú cukorbetegség, vagy akár a terhesség utáni depresszió és feledékenység, a terhességi cukorbetegség) kialakulása és a szervezet Omega-3 hiánya között szoros összefüggés van. 

omega3 2

 

Omega-3 zsírsav szerepe a gyermekek agyi fejlődésében     

Az Omega-3 zsírsavaknak a gyermekek fejlődésében betöltött szerepét vizsgáló tanulmányok szerint az Omega-3 zsírsavak javíthatják a gyermekek agyműködését. Különösen a tanulás és a memória terén van kiemelt szerepük. További kutatások pedig arra engednek következtetni, hogy az Omega-3 segít a gyermekek koncentrációjában. Ha a gyerekek képesek koncentrálni és sikeresen teljesíteni az osztályteremben, sok akadály hárul el, így jól érzik magukat az iskolában, amely javíthatja a közérzetüket.

 

omega3 2


A gyermekek DHA-bevitele nélkülözhetetlen az agyuk fejlődéséhez

Ha a gyermekek DHA-t (dokozahexaénsavat) fogyasztanak, amely az Omega-3 egyik fajtája, az csodákra képes az agyi fejlődésük terén. Egy 33 fiú részvételével végzett kisebb, 8 hetes vizsgálat napi 400-1200 mg DHA-t a prefrontális kéreg fokozott aktivációjával hozta összefüggésbe – az agynak ez a területe felel a figyelemért, az impulzusokért, az irányításért és a tervezésért. Ezek az Omega-3 által támogatott funkciók létfontosságúak a gyermekek agyi fejlődése és szocializációja szempontjából. Az agy fejlődését szolgáló DHA nem egy elszigetelt jelenség: ha egészséges adag Omega-3-hoz jut a gyermekek fejlődő agya, az hatással lehet a mindennapokban a kapcsolataira és a tapasztalataira. A DHA különösen hatékonyan támogatja a gyermekek agyának fejlődését, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekek a fejlődésük kulcsfontosságú szakaszaiban is stabilak legyenek.


Omega-3 és a gyermekek viselkedése

Ahogyan szárnyaikat bontogatják és megismerkednek a velük egykorú gyerekekkel, az elegendő Omega-3 bevitele jótékonyan fog hatni a gyermekek normális növekedésének és általános fejlődésének támogatására. Az egészséges gyerekek az osztályteremben és azon kívül is jól érzik magukat. 

 

Omega-3 a gyermekek koncentrációjához

Még a felnőttek is küzdenek azzal, hogy a világban megjelenő számos zavaró tényező miatt képtelenek koncentrálni, így nem csoda, hogy a gyerekeknek még nehezebb a dolguk. Ha az iskolai környezetet vesszük alapul, az Omega-3 javíthatja a gyermekek koncentrációját és agyi fejlődését, amely hatással van a tanulási és barátkozási képességükre. Végső soron az Omega-3 étrend-kiegészítők javíthatják a koncentrációt, amely nagy segítség az osztályteremben zajló izgalmas tanuláshoz.

omega3 2


A D-vitamin nélkül nincs Omega-3 a csecsemők számára

A csecsemőknek szánt D-vitamin segít megelőzni a vitaminhiányt, amely minden korcsoportot érint. Az angolkór (a csontlágyulás), a fájdalmak és a törések mind arra vezethetők vissza, hogy a gyermekek nem jutnak elegendő D-vitaminhoz. Ezért fontos a D-vitamin megfelelő adagolása (különösen csecsemők esetében). A csecsemők számára az Omega-3 mellett a D-vitamin is alapvető fontosságúnak bizonyult a korai fejlődéshez. Ha több D-vitamint fogyasztanak a gyermekek, annak több előnye is van, hiszen ezzel a növésben lévő testüknek nyújtanak további támogatást, valamint erősebbé válik az immunrendszerük is. Ez rengeteg energiát adhat a szaladgáláshoz, illetve azt jelentheti, hogy kevesebbszer hiányoznak az iskolából. A D-vitamin az agy és a szem egészségét is támogatja – mindkettő létfontosságú a gyermek általános fejlődése szempontjából, ráadásul az D-vitamin az Omega-3 felszívódásához is nélkülözhetetlen.  

Tudjuk például, hogy a gyermekek megfelelő D-vitamin és Omega-3 bevitele egyaránt jótékony hatással van a gyermekek agyának és csontozatának fejlődésére. A CDC a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára napi 400 NE D-vitamin adagolását ajánlja, majd pedig 12 hónapos kortól a gyermekek esetében a D-vitamin napi adagja 600 NE-re emelkedik.

Milyen omega-3 étrend-kiegészítőt válasszunk? Amelyik megfelel a gyermekeknek!

Hogyan válasszuk ki a gyermekek számára megfelelő omega-3 étrend-kiegészítőt? Számos tényezőt kell figyelembe venni: Megbízható a márka? Megfelel a D-vitamin feltüntetett mennyisége gyermekek számára? Szeretni fogják a gyerekek? Talán a legfontosabb szempontok a következők. 

Az Omega-3 zsírsavaknak többféle formája létezik. A szervezetünknek EPA és DHA a két legfontosabb zsírsav. Sajnos a piacon sok olyan készítmény is van, amelyben nem ezek találhatóak. Erre feltétlenül figyelnünk kell. A másik szempont, amit mindig nézzünk meg, hogy van e elég polifenol tartalma az Omega-3 készítménynek. Ha nincs, akkor nem szabad az adott készítményt megennünk, mert az Omega-3 zsírsav avasodni fog és nem jut el a sejtjeinkkig. A fentiekből kitűnik, hogy fontos a D-vitamin megfelelő mennyisége is. Végül de nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű napi bevitelre is figyelnünk kell!  Egyetlen cég van ma a világon, amely mindezeket a szempontokat figyelembe vette. BalanceOil Tutti Frutti elnevezésű forradalmi Balance étrend-kiegészítőt, amely polifenolokban és Omega-3 zsírsavakban is gazdag, molekulárisan tesztelték, hogy ne legyenek benne toxinok, illetve hogy biztosítsák a frissességet, a biztonságot és a tisztaságot, amelyben megbízhatunk. Annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő mennyiségű Omega-3-hoz és D-vitaminhoz jussanak, a szülők számára elérhető a BalanceTest, amelynek segítségével az életkornak megfelelő célértékek elérhetők. Sőt, van egy D-vitamin teszt is a D-vitamin szintjének ellenőrzésére. Az Omega-3 és a D-vitamin étrend-kiegészítők nemcsak a kisgyermekek és a felnőttek, hanem a csecsemők számára is ajánlottak. A gyerekekre szabott ízesítés és adagolás segít, hogy a gyerekek elegendő omega-3-hoz jussanak, mivel testtömeg-kilogrammonként többre van szükségük, mint a felnőtteknek. A legfontosabb, hogy a BalanceOil Tutti Frutti ízét a gyerekek is elfogadják, és még a legválogatósabbak is imádják. Ha beiktatjuk az Omega-3 zsírsavakat gyermekeink étrendjébe, továbbá biztosítjuk, hogy elegendő D-vitaminhoz jussanak, azzal egyszerű megoldásokat találtunk egy olyan világban, ahol rengeteg a kihívás.

Ami tény, hogy a világon ma egyetlen olyan étrendkiegészítő van, amely képes arra, hogy az Omega-6/Omega-3 arányt, 3:1 arány alá levigye és ez pedig nem más, mint a Tutti Frutti ízesítésű BalanceOli. Ráadásul ez egy védett világszabadalom, 2034-ig nem is lehet másik, ami erre képes és az összes fenti feltételnek egyszerre megfeleljen!