Az Omega-3 zsírsav hatása a gyermekek és az édesanyák egészségében
Az elmúlt évtizedek során a táplálkozási szokásaink jelentős változásokon mentek keresztül, amelyek alapvetően befolyásolták a szervezetünkben jelen lévő Omega-3 és Omega-6 zsírsavak arányát.
Az elmúlt évtizedek során a táplálkozási szokásaink jelentős változásokon mentek keresztül, amelyek alapvetően befolyásolták a szervezetünkben jelen lévő Omega-3 és Omega-6 zsírsavak arányát.
Átalakult a táplálékunk összetétele, tápanyagtartalma. Ennek jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy egyes mérések szerint egy darab almában, több, mint 90 %-kal kevesebb C-vitamin található, mint 50 évvel ezelőtt.
Fentiek tükrében sajnos elmondható, hogy ma zömében olyan nők szülnek gyermekeket, akiknek jelentős az Omega-3 hiányuk. A sejtmembrán fluiditása, azaz a sejtjeiknek az a funkciója, hogy a méreganyagok távozni tudjanak és a táplálékok fel tudjanak szívódni a szervezetükben, nem ritkán csak 15-20 %-ban működik.
Ennek következtében sajnos a legtöbb gyermeknek már születése pillanatában magas a sejtszintű krónikus gyulladás mértéke, nagyon alacsony az Omega-3 zsírsav szintje és nem megfelelő a sejtjeinek működése. Mindez számos nagyon súlyos egészségügyi problémát vet fel mind a gyermekek, mind a várandós édesanyák körében.
Számos kutatás és tanulmány alapján megállapítást nyert, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen az Omega-3 zsírsav megfelelő aránya, hiszen alapvető és nagyon fontos szerepet játszik az idegrendszer kialakulásában és működésében már a magzati kortól kezdve.
Sőt! Már a családtervezés idején is oda kell rá figyelnünk, hiszen már az is bizonyított, hogy a teherbeesés, a terhesség megmaradása, a méh véráramlása, a spermiumok minősége és életképessége, a szoptatás elindulása is szoros összefüggésben áll a megfelelő Omega-3 zsírsav szinttel.
Az Omega-3 zsírsavak pozitívan befolyásolják a gyermekek agyi fejlődését, különösen a tanuláshoz és koncentrációhoz szükséges képességeket.
Ezen zsírsavak nélkülözhetetlenek a mentális és fizikai fejlődéshez, valamint támogatják az immunrendszert és a szív- és érrendszeri egészséget is.
A WHO ajánlása szerint az Omega-3:Omega-6 zsírsavak aránya ne haladja meg az 1:5 arányt. Mivel az utóbbi 40-50 év táplálkozási szokásainak gyökeres változása következtében az Omega-6 zsírsav mennyisége megnőtt a szervezetünkben (pl. napraforgó olaj, kukorica olaj, szója olaj, hús, chips, pizza, hamburger, amerikai mogyoró, cukros üdítő…stb. köszönhetően), az Omega-3 zsírsavból viszont egyre kevesebbet fogyasztunk, így az említett arány teljesen felborult az Omega-6 zsírsav javára. Ennek egészségügyi hatásairól a mai tudományos világ egyre több nyilatkozatot, felfedezést tesz.
A Ha az Omega-3:Omega-6 arányt a megfelelő szintre (WHO 1: 5, a kutatók szerint 1:3 arány a szükséges) javítjuk, akkor a sejtjeink fala ismét rugalmas, átjárható lesz és elindul a szervezetben egy stabilizáló, öngyógyító, egyensúlyra törekvő folyamat. Bizonyított tény, hogy a legtöbb modern betegségnek az alapja a sejt szintű krónikus gyulladás kialakulása, mely az Omega-3:Omega-6 zsírsav arány felborulásának köszönhető.
Magyarországon számos családban ez az arány felborult, ami így hozzájárul a sejtszintű krónikus gyulladások növekedéséhez.
Ezek a gyulladások nemcsak az életminőséget csökkentik, de komoly betegségek előhírnökei is lehetnek.
Az Omega-3 hiány összefüggésbe hozható:
- a viselkedési zavarokkal,
- a hiperaktivitással,
- a tanulási nehézségekkel, sőt akár
- az 1-es típusú cukorbetegség és
- az ADHD kialakulásának kockázatával is.
Az Omega-3 zsírsav tökéletes felszívódásához és beépüléséhez nélkülözhetetlen a D-vitamin, valamint a polifenol.
Jelenleg a piacon egyetlen olyan termékcsalád készítményei találhatóak meg, amelyek megfelelnek a fent említett követelményeknek, vagyis tiszta, természetes eredetű összetevőket, megfelelő minőségű és mennyiségű Omega-3 zsírsavat, D-vitamint és polifenolokat tartalmaznak.
A termék hatásossága egy szabadalmi okiratban került rögzítésre több éves kutatói vizsgáló munkát követően.
A partnerünk egy norvég laboratórium is, amelynek szabadalmaztatott eljárása, amely a programunk másik nélkülözhetetlen terméke, a zsírsav analízis teszt, mely egy száraz vérteszt. Segítségével megállapítható és számszerűsíthető, mérhető többek között a sejtszintű krónikus gyulladások mértéke, a sejtek áteresztő képessége, általa könnyebben meghatározhatóak a célértékek.
Az egy éves támogatási időszak alatt minden támogatott számára biztosításra kerül - testsúly kilogrammonként kiszámolt mennyiségben - az Omega-3 zsírsav készítmény, valamint kettő darab zsírsav analízis vérteszt. Egy az időszak kezdetére, egy pedig a végére.
A program célja, hogy ezeket az előnyöket a velünk együttműködő orvosok segítségével kiválasztott, rászoruló gyermekek és édesanyák számára elérhetővé tegyük, különösen annak fényében, hogy a táplálkozási szokásaink megváltozása sokszor nem engedi meg, hogy természetes formában elegendő Omega-3 zsírsavhoz jussanak.