Niké Alapítvány, az Aegon Magyarország Biztosító zRt támogatásával 2010 őszén diák-egyetemi és felnőtt programot indított azért, hogy minél több fiatal sportoljon a tanulás mellett és minél több fiatal éljen egészségesen.  

 Az AEGON Tanulj és Sportolj! programmal többek között azt kívánjuk elérni, hogy a fiatalok már gyerekkorban lássanak egy komplex jövőképet (sportolói életpályát) a sport és a tanulás kapcsolatáról, valamint, hogy minél szélesebb rétegeknek legyen célja a szellemi és testi egyensúly megteremtése. 


A fiatalok, illetve szüleik már igen korán felteszik a kérdést: tanuljak vagy sportoljak? A szülők első reakciója, főleg, ha gyermekük tanulmánya esetleg romlik, hogy nem engedik el edzésre. Mi azt gondoljuk, hogy ez így nem helyes. Ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy az általános egészségi állapota nem csak a felnőtteknek romlik, hanem egyre több beteg gyermek is van. Megfigyelhető néhány tömegeket érintő betegség, mint az érrendszeri betegségek, az anyagcsere betegségek, az autoimmun betegségek, a rákos betegségek, a viselkedés zavarok tekintetében is, hogy egyre korábban, már fiatalabb korban és egyre súlyosabban jelenik meg. 

Programunkkal támogatást és útmutatást kívánunk nyújtani ahhoz, hogy a jövő felnőttjei sportos és egészséges életet éljenek úgy, hogy a képességeiknek megfelelően a legmagasabb szinten képzik magukat. Fontosnak gondoljuk azt, hogy legyen egy életpálya modell, amely megmutatja a fiataloknak azt, hogy egy egészséges ember esetében hogyan fér meg egymás mellett a sport és a tanulás. Szeretnénk mintákat mutatni, népszerűsíteni azokat a fiatal sportoló reménységeket, akik egyszerre nyújtanak kiemelkedőt a sport és a tanulás területén is. 

A program támogatására létrejött kártya (TESSCard) bevezetése elsősorban azt szolgálja, hogy megtaláljuk a forrást és támogatást nyújtsunk a programban résztvevőknek. A TESSCard segítségével, használói a havonta rendszeresen elköltött forintjaik után kaphatnak programunktól támogatást, melynek mértéke elérheti akár az elköltött forintjaik 20-30 % át. Így biztosítjuk, hogy partnereink kénytelenek legyenek sportra, kultúrára, illetve az egészségükre költeni a rendszerünk által nyújtott támogatásokat.  

Szeretnénk elérni azt, hogy ne születhessen sejt szintű krónikus gyulladással és nagyfokú Omega-3 zsírsav hiánnyal gyermek Magyarországon. Fontosnak érezzük, hogy tudassuk a gyermekvállaló édesanyákkal azt, hogy milyen fontos feladatuk van a gyermekük egészségének megteremtésében már a születésük előtt is. Szeretnénk ezzel elérni, hogy mentálisan és az egészségében is magasabb szintről induljon egy fiatal, felkészülve az élet megpróbáltatásaira. Szeretnénk, ha népszerűsíthetnénk kiváló példákat arra, hogy hogyan kell megvalósítani már gyermek és fiatal korban az „ép testben ép lélek” fogalmát!

Bízunk benne, hogy az országban egyre növekvő számú szervezetet sikerül magunk mellé állítani, így biztosítva az életpálya modell népszerűsítését, kiszélesítését. A program keretén belül szeretnénk elérni az ország több középiskoláját is, aktívan támogatva már középiskolás korban céljaink minél hatékonyabb és szélesebb körű megvalósulását. Természetesen keressük a már meglévők mellé további támogatóinkat, akik fontosnak tarják, hogy a társadalom minél szélesebb rétege tanuljon és sportoljon is egyszerre!!

toltokep1

Programunkkal tehát a következőket szeretnénk elérni:

  • Lehetőséget nyújtani azon élsportolóknak, akik saját klubjukban vagy a válogatottban kiemelkedő eredményeket érnek el és jelenleg a sport tölti ki az életüket, ám szeretnének felkészülni a versenysportot követő éveikre is.
  • Segítséget biztosítani azoknak, akik a tanulást helyezik előtérbe, de tanulmányaik miatt nem szeretnék feladni az aktív sportolást.
  • Konkrét, kézzel fogható támogatást nyújtani olyan szülőknek, akik sportoló gyermekükkel együtt a továbbtanulási lehetőségeket kutatják.
  • Hozzájárulni, hogy a programban résztvevő sportolóink minél képzettebbek és ezáltal is eredményesebbek legyenek sportpályafutásuk során.
  • Segítséget kívánunk nyújtani az edzőknek és testnevelő tanároknak, akik az általános és középiskolás gyermekeket próbálják motiválni a sportra és a tanulásra egyaránt.
  • Célunk stratégiai együttműködési megállapodások megkötése köznevelési intézményekkel, hogy az egész program életpálya modellként, felmenő rendszert alkothasson.
  • Szeretnénk a szövetségekkel együttműködni és hozzájárulni a sportági edzők meglévő képzési rendszerének minőségi javításában.
  • Célunk annak a feltételrendszernek a biztosítása, hogy a társadalom minél nagyobb része aktív és rendszeres sporttevékenységet végezzen, a sportot, mint egészségmegőrző szolgáltatást mind szélesebb rétegek válasszák.
  • Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél egészségesebben élhessenek a gyermekeink és egészségtudatos felnőttekké válhassanak

toltokep5 

Balázs Zoltán
programigazgató

 

 

Szeretnénk, ha az AEGON neve összekapcsolódna a mozgalom által vallott értékekkel: a kitartással, a tanulással és nyitottsággal az újdonságok, a változások iránt. Társadalmi felelősségvállalási stratégiánk három pilléren nyugszik: kultúra, sport, oktatás – gyakorlatilag mindazok a területek, amelyek egészséges, művelt és öntudatos emberekké, állampolgárokká formálnak bennünket.

Nem csak támogatási stratégiánkban kapott hangsúlyos helyet az egészséges életmódra nevelés filozófiája, az üzletpolitikánkra is hatással volt: Magyarországon egyedüli biztosítóként vannak termékeink, amelyekkel díjcsökkentéssel jutalmazzuk, ha ügyfeleink tesznek valamit az egészségükért. 

Az AEGON Magyarország a világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagja, Magyarország egyik legnagyobb biztosítótársasága. Mindez kötelez minket – felelősségre a közösségünk és a jövőnk iránt. Ezért minden évben a profitunk fél-egy százalékát társadalmi célok támogatására fordítjuk.

Büszkék vagyunk arra, hogy az országos ifjúságnevelő program, az AEGON- Tanulj és sportolj! mozgalom főtámogatója vagyunk, amelynek mindennapjairól ad áttekintést ez a kiadvány!